+31(0)617094330 info@bodysattva.nl

Op retreat met instructies van overheid en RIVM

Wij zorgen graag goed voor onze deelnemers. Dit geldt zeker ook in deze bizarre tijd met maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het Corona virus. De accommodatie en de programma’s van onze retreat zijn zorgvuldig samengesteld en aangepast aan de actuele gezondheidsinstructies van de overheid en het RIVM.

Alle deelnemers worden duidelijk geïnstrueerd over de spelregels en de aanpassingen met betrekking tot de actuele regels.

We vallen met onze retreat in de hotelregeling met de volgende maatregelen: 1,5 meter afstand, hygiëne instructies, max. 30 personen per ruimte en sinds 1 december 2020 de mondkapjes plicht als je je verplaatst in de ruimte.

Voor een veilig gevoel voor iedere deelnemer gelden bij ons in deze periode extra aanpassingen: wij organiseren gelijktijdig maximaal twee programma’s en het maximumaantal deelnemers is tijdelijk gereduceerd tot 12. Vaak zijn het er minder.

Aanpassingen in accommodaties

 • Afstand indicaties in het gebouw: op diverse plekken worden deelnemers geattendeerd op 1,5 meter afstand houden. Zitplaatsen in verblijfsruimten zijn gemarkeerd en in de workshop ruimten maken we opstellingen met 1,5 meter afstand. Overnachten: de meeste kamers zullen als eenpersoonskamer gebruikt worden. Er zijn ook ruime kamers voor 2 personen waar de bedden minimaal 1,5 meter uit elkaar staan. Sanitair op deze kamers wordt gedeeld en daar zullen ontsmettingsmiddelen aanwezig zijn, indien reiniging voor gebruik wenselijk is.
 • Sanitair: veel slaapkamers hebben een toilet en douche.
 • Lessen: de zalen worden zo ingedeeld dat iedereen op 1,5 meter van elkaar zit. De matten worden van uit het hart van de mat 1,5 meter uit elkaar geplaatst. Bovendien zijn alle gezichten gericht op de docent en niet op elkaar.
 • Lesmaterialen: indien wenselijk kun je gebruik maken van je eigen yoga materiaal.
 • Ventilatie: alle ruimten worden continu geventileerd door open ramen en/of deuren.

Aanpassingen in programma

 • Lessen: onze lessen vinden plaats in goed geventileerde ruimten met 1,5 meter afstand. We raden mensen aan extra laagjes te dragen, omdat het afhankelijk van de buitentemperatuur iets kouder zal zijn dan gebruikelijk.
 • Wandelen en fietsen: met groepjes van max 4 personen op 1,5 meter afstand. Je kunt een fiets huren bij verschillende verhuurbedrijven op Schiermonnikoog.

Interpretatie-verheldering van de overheidsregels t.a.v. retraites

 • Onze accommodatie valt onder de hotel regeling en hotels hebben hun deuren nooit moeten sluiten in deze crisis.
  Er moet natuurlijk voldaan worden aan de actuele regelgeving.
 • Evenementen zijn in het risiconiveau ‘zeer ernstig’ verboden. Een retraite is geen evenement met vergunningplicht.
 • Sporten is alleen nog beperkt mogelijk. Op 1,5 meter afstand en individueel is het toegestaan. Bewegingsvormen zoals yoga en Tai Chi zijn individuele activiteiten en zijn niet in teamverband. Dat is toegestaan met groepen tot 30 personen.

Aanpassingen in boekingsvoorwaarden

Aangepaste annuleringsvoorwaarden

Als een programma niet doorgaat als gevolg van de Corona-crisis, plannen we een nieuwe retreat datum je (aan)betaling blijft als tegoed staan voor elke gewenste retreat. Je loopt geen risico dat je je geld verliest.

Gratis omboeken bij ziekte

Als je kort voor aanvang ziek bent, lichte griepverschijnselen hebt of als een huisgenoot ziek is, wordt aangeraden thuis te blijven. Je kunt dan direct gratis omboeken naar een andere retreat indien er plaats is of je betaalde bedrag als tegoed laten staan voor een andere retreat die je op een later moment kunt boeken.

Hoe zeker is je tegoed bij ons?

Als onderneming gaan we deze crisis zeker overleven. Op het moment dat de lock-down voorbij is, worden onze activiteiten direct hervat.

We hebben alle toekomstige kosten gerelateerd aan mogelijke annuleringen van retraites weten te reduceren tot een draaglijk niveau. ​

Reserveer op tijd! Het kan ineens druk worden…

Op het moment dat bekend wordt dat retreats door mogen gaan, verwachten we dat velen er ‘even uit’ willen om ‘op adem te komen’. Verre reizen zijn voorlopig nog niet toegestaan, dus velen zullen kiezen voor uitjes of vakantie in Nederland. We raden aan om op tijd te reserveren, ook omdat we minder mensen per retreat kunnen verwelkomen.

De bovenstaande tekst komt origineel van Fit Body en Mind Holiday en weekend retreats. Ik heb hier aanpassingen in aangebracht.

Overheidsinstructies

Gedeeltelijke lock-down op risicoplekken en beleid gericht op risicogroepen

 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen, was vaak je handen, schud geen handen en gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten zoals keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden. Bij koorts en/of benauwdheid blijven ook huisgenoten thuis. Bij 24 uur zonder klachten mag je weer naar buiten.
 • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte: zorg dat je altijd op 1,5 meter afstand kunt blijven en als dat niet mogelijk is, ga dan ergens anders heen.

Voor en tijdens de retreats zal de accommodaties aangepast zijn en adviseren we de deelnemers zich te houden aan de actuele regels. Dit zijn de belangrijkste toepassingen van de regels voor onze retreats:

 • Ziekte: we checken enkele dagen voor aanvang de deelnemers per email/app op ziekte, zieke huisgenoten of contact met zieke personen in de afgelopen week.
 • Hygiënemaatregelen: we gebruiken papieren handdoekjes bij de wastafels, er staat desinfecterende gel op diverse plekken en schoonmaakmiddelen voor yogamatten en andere attributen, etc.
 • 1,5 meter inrichting: de accommodatie wordt ingericht op de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te kunnen houden.
 • Maximaal 12 deelnemers in een ruimte.
 • De mondkapjes plicht per 1 december geldt in publieke binnenruimten zoals ook onze accommodatie. Een mondkapje is niet verplicht als je een vaste zitplaats hebt, zoals bij maaltijden, in de jacuzzi, behandelingen of tijdens de lessen en workshops.
 • Wanneer wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, zou het mondkapje gedragen moeten worden.

Bron: Rijksoverheid nieuwsbericht van 13 oktober 2020 en mondkapjes plicht per 1-10-2020.