Op dit moment, 2022, ben ik 48 jaar en mijn leven bevalt me wel. Ik heb het best naar mijn zin. Over het algemeen heb ik geen hang naar de dood, maar ziek zijn daar ben ik niet zo goed in. Ik ben niet zo goed dat ziek zijn. Ik voel me al snel heel heel erg zielig en met de minste snotneus na een fietstocht naar de gym denk ik al aan de IC. Ik wil niet ziek worden en daar doe ik alles aan. Ik eet gezond, mediteer, geef en doe aan yoga, kijk geen enge films, lach veel en zie het glas halfvol in plaats van halfleeg.

Nu had ik laatst een beetje pijn in mijn keel, wat vervolgde in een snotneus en een paar dagen in bed. Geen Covid, gewoon een griepje. Tijdens dat liggen kwam ik door wat gegoogle bij de Blue Zone. Vijf plekken op de wereld waar mensen in goede gezondheid oud worden. En dan echt oud: gemiddeld 100 jaar. Omdat ik het leven erg leuk vind en het me wel wat lijkt om mijn zoon heel volwassen te zien worden en overgroot-oma te worden wil ik gezonder gaan leven.

De mensen in deze 5 Blue zones houden zich aan 9 punten. Omdat ik niet zomaar naar Okinawa of de andere plekken kan verhuizen ga ik me gewoon thuis in Amsterdam aan deze 9 punten houden.

 1. Beweeg de hele dag door in en rond huis Lekker met de hand grasmaaien, cake bakken zonder mixer en vooral stoelen de deur uit en zitten op de grond, bij het opstaan krijg je dan vanzelf veel beweging en smeer je de boel lekker door.
 2. Heb een hartsverlangen iets waar je elke dag voor uit bed komt. Dat hartsverlangen is meer dan een doel m.b.t. geld, status of uiterlijk. Het is meer dan afvallen ook al zou je dat alleen al doen voor je gezondheid. Mijn hartsverlangen was er altijd al en deze heb ik verdiept. Ik wil mensen motiveren, inspireren en activeren om hun authentieke leven te leiden. Echt te weten wat jij wil en daar zonder excuus een plan voor te maken. Transformatie ten goede van je gezondheid, ontwikkeling en levensgeluk. Tijdens mijn retreats doen we dit maar ik wil ook dat dit is waar mensen mij om herinneren. Mijn bijdrage aan een betere wereld.
 3. 80/20 regel: eet maar 80% en overeet je niet. Ben je klaar met eten en kun je nog een pannenkoek op dan is het goed. (niet zelf bedacht, die pannenkoek regel komt van een moeder van een vriendin van Esther)
 4. Investeer in je naasten. Je gezin je familie en ga niet met pensioen. Werk gewoon door, misschien wat minder maar werk door.
 5. Heb zo min mogelijk stress en ontspan meer gedurende de dag.
 6. Eet zoveel mogelijk plantaardig, in ieder geval veel bonen.
 7. Zoek een gemeenschap, religie of tribe. Een groep van mensen die het gelijkgestemd zijn kom minimaal 4 keer per maand bij elkaar.
 8. Moai. Over deze Moai wil ik het langer hebben.

  Een Moai is een groep van mensen. In Okinawa zijn dit er 5 die er gedurende hun leven voor elkaar zijn. Een groep van mensen die je stimuleert om gezonder te leven. De mensen waar je mee omgaat die besmetten je. Zij besmetten je met geluk, overgewicht, depressie en nog veel meer. Om lang en gelukkig te leven heb je dus goede vrienden nodig die je steunen. Je partner is niet 1 van deze 5, het gaat echt om goede vriendenbuiten je relatie om. Ideaal is het als deze mensen ook weer vrienden van elkaar zijn het Rozengeur en wodka Lime plaatje. Zelf heb ik een aantal goede vrienden en die kennen elkaar een beetje en misschien moest ik daar eens verandering in brengen. Gezamenlijke verjaardagen doe ik al jaren niet meer. Ik lunch of ga naar de sauna met 1 vriendin en dan heb ik quality time met die persoon. Maar als het dan toch zo is dat ik langer leef door mijn vrienden vaker te zien en ook nog eens allemaal tegelijk dan ga ik daar mee aan de slag. Maar deze Moai moet bestaan uit vrienden die mij inspireren om gezonder te worden. Kun je op je 48e nog nieuwe mensen ontmoeten waar je deze band mee kunt opbouwen. En zo ja wat voor types mis ik dan in mijn Moai groep? Interessante vragen.

  Mijn Moai groep bestaat uit 4 vriendinnen en 1 vriend. Om deze mooie mensen bij elkaar te brengen heb ik een app groep gemaakt met het voornemen om regelmatig met elkaar te gaan wandelen in het bos met de honden. Al mijn vriendinnen hebben minimaal 1 hond. Het is tegenwoordig al moeilijk om met 1 iemand af te spreken, dus laat staan met een hele groep. Het gaat er ook niet om dat het tegelijk lukt het is de intentie en als daar 1 wandeling met 1 vriendin en een halve hond uitkomt is het ook oké. Zonder oordeel sturen we een datum prikker eruit die lang op zich laat wachten tot dat deze is ingevuld geduld en wederom geen stress.

  Pijnlijk is het ook om je trouwe vrienden onder de loep te nemen. Want stel: Je huis vliegt in de brand en je bent ook al je geld kwijt, bij wie wil je dan tijdelijk verblijven? Het eerste dat ik dacht was: ik wil helemaal bij niemand! Ik wil mijn privacy. Hoezo geen geld? De banken zijn toch ook niet af gefikt? Het duurde even voordat ik mezelf in deze afhankelijke positie kon zien. Waarom verafschuw ik afhankelijkheid toch zo? En waar ben je zo bang voor als je voor een korte tijd bij een vriend of vriendin moet verblijven? Waarom is dat eigen huis die eigen plek waar alles gaat zoals ik dat wil zo ontzettend belangrijk? Veel interessante vragen die er allemaal bij kwamen kijken toen ik aan de slag ging met het implementeren van de Blue zone regels in mijn leven. Antwoord: Ik wil volledig kunnen doen wat ik wil. Ik wil in mijn huis en het liefst ook daar buiten geen verantwoording hoeven afleggen aan niemand. Ik wil geen troep van anderen om me heen en ik wil mijn eigen troep kunnen laten liggen waar en wanneer ik dat wil. De emotionele en energetische belasting die het wonen in andermans huis met zich meebrengen vind ik zo onaantrekkelijk dat ik toch eerst alle andere opties zal bekijken voordat ik bij een vriend in huis zou gaan zitten. Ik ben ook erg bang dat de vriendschap zo’n grote verandering ook al is deze van korte duur helemaal niet aan kan. En dat bleek dus de grote confrontatie te zijn. Heb ik wel vrienden waar ik 2 of 3 weken met mijn zoon terecht kan? Heel eng allemaal. Op het moment dat we gaan wandelen zal ik deze mooie en enge vragen vast wel een keer stellen en dan denk ik dat het antwoord meevalt, maar met 100% zekerheid durf ik dit niet te zeggen. Wordt vervolgd.

  Een MOAI dus. Als je dit leest denk je vast aan je eigen Moai en wie daar allemaal in horen. Misschien heb je ook een MOAI tekort en heb je behoefte aan een bepaald persoon of karakter welke je nu nog niet in je vrienden kring hebt. Ga ernaar op zoek, want zeker als je ouder wordt zijn vrienden heel erg belangrijk. Je kinderen worden volwassen en alles om je heen kan veranderen. Zelfs je partner kan wegvallen, maar de kans dat in 1 keer je hele Moai wegvalt is klein.

  Wat kom ik tekort in mijn MOAI? Ik denk een persoon die erg avontuurlijk is, een visionair iemand die wel die stap heeft durven maken om naar het zonnige buitenland te verhuizen. Iemand die alles durft waarvan ik denk ‘poeh, dat ga ik nog doen of daar werk ik aan’. Iemand die net een beetje meer lef heeft dan ik. Diegene die wel zonder uitgever dat boek heeft gepubliceerd. Maar is dat waar een MOAI maatje over gaat? Waarschijnlijk niet. Het gaat er om dat jij je veilig en geborgen voelt. Dat je degene wil en kunt steunen. Dat je er bent voor elkaar. En hoe mooi zou het zijn als je niet bij 1 iemand terecht kunt maar bij 4 andere mensen. Je hebt vaak 1 beste vriend en nu heb je er 4.

 9. Het volgende en laatste punt is het punt van de wijn/ alcohol. Tja daar heb ik wat moeite mee, dus voor mezelf heb ik deze veranderd in het krijgen van voldoende slaap. Gepieker in de nacht probeer ik te lijf te gaan met ademhalingsoefeningen en meditatie, yoga Nidra, hypnose of soms er gewoon maar uit en aan het werk. Na het schrijven van een blog of ander stuk tekst weer naar bed en dan lukt het vaak wel. Het is dan wel erg fijn als je de luxe hebt om er niet vroeg uit te moeten. Want ook al zit jij ’s nachts keihard op je toetsenbord te rammen, normale mensen slapen gewoon. Ik werk graag vroeg in de ochtend, zo rond 5 uur uit je bed gaan en het dan ligt zien worden. De huizen de straten de wereld slaapt nog er komt geen mail binnen en ik wordt niet gebeld. De lucht is leeg van energieën die aanspraak op me kunnen maken. Ik ben een ochtendmens en functioneer dan ook het beste. Volgens mij is jezelf kennen een heel belangrijk punt van gelukkig en gezond zijn, blijven of worden. Je kunt je grenzen beter aangeven als jij jezelf kent.

Heb je vragen over mijn bovenstaande blog of wil je informatie over een van de komende retreats naar Schiermonnikoog in juli en augustus 2022, neem contact met me op.

Meer weten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Translate »