Christina stond als Boegbeeld in Gezond.nu nummer 6 van mei 2018

Ons boegbeeld deze maand is daarom niet voor niets Christina Oud, een vrouw die zichzelf omschrijft als ‘yes-girl’. Gewoon omdat ze overal ‘ ja’ op zegt. Ondanks tegenslag en slechte tijden – ja! Inspirerend! Laat het leven bubbelen en bruisen. Soms zo erg dat het overkookt en soms zo subtiel dat het tinkelt en kriebelt. Maar bruisen is bewegen. Fijne zomer gewenst met heel veel ja’s!

José Leeuwenkamp
hoofdredacteur gezondNU

Boegbeeld

‘Je hebt maar één leven, dan ga je toch niet jaren iets doen wat je niet leuk vindt’

‘Ik neem geen genoegen met een zesje’

Ze was danseres, tandartsassistent en makelaar. Nu geeft ze yogales en organiseert ze yoga-retreats. Christina Oud is naar eigen zeggen een ‘yes-woman’. Als ze iets wil in haar leven, gaat ze aan de slag om het te bereiken. “Toen ik een man in mijn leven wilde, zette ik a la Brigitte Kaandorp alvast vier biertjes klaar in mijn koelkast.”

Tenerife

“Zo’n tien keer per jaar organiseer ik yogavakanties op Schiermonnikoog, Ibiza en Tenerife. Ik houd van het eilandgevoel, van de ongedwongen sfeer en van altijd water in je buurt. Omdat ik merk dat ik hier blij van word, denk ik na over hoe ik hier meer van in mijn leven kan krijgen. Op mijn visionboard, het bord met nieuwe doelen dat ik aan het begin van elk jaar voor mezelf maak, prijkt dan ook een Spaans eiland. De komende tijd ga ik onderzoeken op welk Spaans eiland ik wil gaan wonen, want oud worden in Nederland vind ik geen optie. Nu is mijn zoon nog maar acht jaar oud en helemaal niet bezig met verhuizen naar het buitenland, maar door mijn doel alvast te uit te spreken, zet ik al wat in werking.”

Miljonair

“Geld is voor mij geen drijfveer. Natuurlijk heb je het nodig om van te kunnen leven, maar ik woon liever in een sociale huurwoning en doe wat ik leuk vind, dan dat ik voor geld moet blijven hangen in een baan die me geen voldoening geeft. Je hebt maar één leven, dan ga je toch niet jarenlang iets doen wat je niet leuk vindt.” “Ook op de yoga-retreats die ik geef, neem ik weleens mensen mee die niet de hele reissom kunnen betalen. Financieel gezien misschien niet handig, maar ik word er zo blij van dat ik dat mensen kan geven die het nodig hebben. Ik zeg weleens met een gekke bek: energetisch ben ik allang miljonair, alleen mijn banksaldo laat het niet zien.”

Spannend

“Elke yoga-retreat is weer spannend. De investeringen zijn groot, en elke keer moet je maar afwachten of er zich voldoende deelnemers aanmelden. Toch is het het dubbel en dwars waard. Zo’n groep onbekenden die met elkaar een hechte groep gaan vormen. Dat is zo mooi
om mee te maken. Het ontroerd me elke keer weer.” “Voor ik yoga-retreats en yogales ging geven, ben ik van alles geweest: danseres in verschillende showballetten, makelaar, tandartsassistente. Steeds als een baan me ging vervelen of tegenstaan, ging ik iets anders doen, hoe goed iets ook betaalde. Ik neem gewoon geen genoegen met een zesje.”

Zielig

“Natuurlijk ken ook ik tegenslag. Dan roep ik twee dagen tegen iedereen die het maar horen wil hoe zielig ik ben. Ik kom dan amper van de bank en netflix mezelf door de dag. Tegen mijn zoontje en twee stiefdochters zeg ik dan: het is vandaag mama-verwendag, dus geef me maar veel knuffels. Ook mijn man vertel ik precies wat hij moet doen om me te helpen, zoals me even vasthouden omdat ik het nodig heb. Na twee dagen ben ik er dan klaar mee, dan is het weer tijd om ergens mijn schouders onder te zetten. De belastingaangifte doen, bijvoorbeeld, want ook dingen die je niet leuk vindt moeten gebeuren. Alleen doe ik ze wanneer ik wil. Ik luister heel goed naar mijn gevoel: kan ik me vandaag op mijn administratie storten of staat mijn hoofd er niet naar?”

Kind en man

“Zo’n tien jaar geleden wilde ik een kind. Een relatie had ik niet, maar ik wilde wel moeder worden. Binnen mijn vrienden- en kennissenkring ben ik op zoek gegaan naar een vader voor mijn ongeboren kind. Een onbekende zaaddonor wilde ik niet, omdat ik wel wilde dat mijn kind zijn vader zou kennen. Het lukte en ik werd moeder van een prachtige zoon.” “Anderhalf jaar later was ik toe aan een man. A la Brigitte Kaandorp heb ik toen vier biertjes gekocht en in de koelkast gezet. In mijn kledingkast maakte ik ruimte vrij voor zijn kleding en ik onttrutte mijn huis alvast een beetje. Door dat allemaal te doen, straal je uit dat je klaar bent voor een relatie. Het zet iets in werking. Toen ik mijn huidige man tegenkwam, wist ik ook meteen: hé, daar ben je. Inmiddels zijn we zeven jaar samen. Ook binnen onze relatie houden we van tijd tot tijd revisiemomenten, waarop we elkaar vertellen wat onze behoeftes zijn en
welke doelen we persoonlijk willen bereiken. De grootste fout die je kunt maken in een relatie is denken dat de ander vanzelf weet wat jij nodig hebt.”

Tekst Sonja van den Heuvel Fotografie

Translate »