We begonnen de eerste dag met rauwe groenten en in stilte.

Nu organiseer ik op mijn eigen retreats ook veel stilte ochtenden dus dit kwam goed uit om mijn zenuwen misschien te onderdrukken of een plek te geven.

Er volgde een yoga les van een zeer slanke en goedlachse yoga lerares. We hebben die dag nog een wandeling gemaakt die starte vanaf de Sunset Ashram en ik verbaasde me keer op keer hoe makkelijk we konden parkeren en hoe rustig het is in december op het eiland. De meeste mensen van de groep waren sportief, ik en een Engelse dame bleven toekijken hoe de rest een duik in zee nam. Na het eten kregen we ademhaling oefeningen en toen begon de eerste uitdaging. Rapé in je neus. Wat dat nou eigenlijk was dat werd me niet echt duidelijk maar het zou gaan om een 100 jaar oude tabbak die vervolgens door een soort van driehoekige pijp je neus in wordt geblazen. Ho Ho Ho daar wist ik niets van! Hoe zat dat!? en wat doet het voor me? en wat kon ik er van krijgen of aan overhouden? Ja hier was Christina de controle freak. Ik had goed veel onderzoek gedaan naar Ayuhasca en de bestanddelen maar van Rapé had ik nog nooit gehoord. We stonden in een cirkel en Bas kwam uitermate kundig over met zijn driehoekige pijp. Een slanke zeer knappe Engelse Indiase dame was als eerst.

Bas blies het poeder in haar neus en ze begon gelijk te tranen en niet een beetje zoals je van een ui traan nee echt hardcore watervallen uit beide ogen. Ja hallo! leuk allemaal maar wat doet dit goedje nou met je? Dat zei ik dan ook weer net even te hard waardoor de mystieke sfeer bijna verloren ging. Ik keek eens goed hoe mijn volgende Ayuhasca vriend het er af zou brengen. En jawel daar kwam al meer reactie de eerste Fuck was uit gestoten. Maar jongens effe serieus waar dient dit nou voor en wat doet het met me. En jawel het stempel was officieel gedrukt daar heb je Christina de controle freak weer. Toen kwam het alles verlossende antwoord; Nou je 7e Chakra gaat open en je krijgt pijn in je achterhoofd. Maar echt het valt allemaal wel mee werd mij verteld.

En dan gebeurt er het volgende ik wil geen spelbreker zijn en ik was toch naar deze retreat gekomen om te ervaren. Alles met achterdocht bekijken dat kon ik thuis ook wel. Nee ik was nu 45 en waarschijnlijk over de helft van mijn leven dus het was nu of nooit. Trouwens ik had een week om bij te komen van dit Rapé gedoe dus kom maar op…..maar eh doe je wel voorzichtig met me?

Bas blies het spul in mijn neus en ik had de reactie van de anderen gezien dus wat er volgde had ik nooit verwacht. In een klap leek het wel of iemand een aansteker met vlam in mijn neus gooide en me een klap op mijn achter hoofd gaf. Ik schreeuwde het uit Godverdomme man wat the fuck is dit zeg!!! Doe ff normaal dit is helemaal niet lekker. Ik deed snel een stap achteruit om er voor te zorgen dat ik Bas niet een klap op zijn kanis zou geven zo erg hard dat dit ellendige spul door de ruimte zou gaan vliegen. Was i nou helemaal gek! dit was helemaal niet fijn, spiritueel of wat dan ook.

En hoe kan het dat al die andere mensen er nagenoeg gelaten bij stonden mijn buurman nieste een beetje en ja iedereen had tranende ogen maar ik was de enige die de blazer van dat spul bijna te lijf was gegaan.

Daarmee wist ik het zeker ik reageer veel sterker op dingen dan anderen. Nou dat beloofde wat!

In de mail die we hadden gekregen stond dat we een rave masker mee moesten nemen dat onze ogen zouden bedekken voor de rave dance. Nou ben ik al een tijdje weg uit de uitgaan scene dus ik ging via google opzoek naar een rave masker en uiteindelijk eindigde ik bij de So-Low waar ik vier maskers kocht die ik erg mooi vond staan. Alle moeite was voor niets geweest want je mocht gewoon niets zien dus een sjaal was voldoende geweest.

Maar ik sleep natuurlijk niet voor niets vier maskers mee en een kleine Engelse vriend dacht er net zo over we hebben de maskers over onze blinddoeken heen opgedaan en gaan met die banaan dansen zonder dat iemand je ziet en dansen zonder dat jij kunt kijken.

Ik houd van dansen dus dat kwam wel goed maar bewegen door de ruimte zonder dat ik zeker wist dat ik niet tegen iemand aan zou lopen of ergens tegen aan dat vond ik toch best even een dingetje. En daarbij was de vloer best koud in die kapitale villa en ik bleef dus mooi op het kleedje staan. Soms voelde ik iemand tegen me aan en ik was dan ook best voorzichtig met mijn bewegingen het zou mij toch niet gaan gebeuren dat ik iemand zou verwonden.

Hieruit bleek maar weer hoe voorzichtig ik te werk ging. Op een gegeven moment voelde ik me toch wel een beetje lullig zo op mijn matje en daar ging ik stapje voor stapje subtiel met mijn handen voor me uit voelend naar de overkant van de zaal. Want, wist ik heel slim daar lag ook een dik carpet en alles leuk en aardig maar dat Rapé spul zorgde dan misschien wel voor een open 7e Chakra maar niet voor warme voeten.

Het was eigenlijk erg leuk en ik zat er helemaal in tot dat het uur zomaar voorbij was. Iemand zei iets in mijn oor wat wist ik niet maar ik hoorde net een nummer van Deep forrest wat ik er goed kende en waar ik fijne herinneringen aan had dus ik kroop een beetje dichter naar de box toe en danste zo op mijn knieën verder.

Maar nu kwam er toch echt een dwingende hand op mijn schouder dat er op me gewacht werd en dat ik mijn masker af mocht doen. Toen ik op keek stond iedereen al in een cirkel met de handen vast.

Nou zei ik terwijl ik omhoog kwam, ik was ff druk hoor…. We dansten twee rondjes in een kring en nu wilde ik meer. Dat ik meer wilde kwam overigens niet door die Rapé want een van de redenen dat ik nooit drugs op house feestjes heb hoeven te gebruiken kwam doordat ik geloof dat mijn lichaam al een soort drugs aanmaakt als ik lekkere of erg mooie muziek hoor. Hierdoor komt het dat ik dus helemaal geen ervaring heb met drugs.

Het feestje was af we gingen naar bed en de volgende dag zouden we voor het eerst Ayahuasca gaan drinken en onze eerste ceremonie hebben.

Ik was zenuwachtig. Want dacht ik als ik al zo heftig reageer op een beetje tabak in mijn neus hoe moet dat dan met die medicinale plantaardige drank die mij mijn demonen laat zien waardoor ik jaren therapie kan ontwijken?

Zou ik door het drankje dan niet volledig opgeslokt worden door een afschuwelijke spin die me in stukken zou scheuren en omdat zich dit allemaal in mijn hoofd af zou spelen zou ik ook niet weg kunnen van de beelden in mijn hoofd. Maar had ik me laten vertellen het begon vaak met mooie kleuren dus nou dan stoppen we daar toch gewoon dacht ik….. Hoe naïef kun je zijn.

Translate »